Hazne içinde odun yakma talimatı
İlk Yapılacak İşlemler
-
Bir miktar çırayı ocağın tabanına seriniz. Üstüne çapraz pozisyonlarda, inceden kalına doğru tahtalar diziniz. Daha sonra, ortadan ikiye ayrılmış odunları yerleştiriniz. Alttan hava alışını kesmemek için, tahta ve odunları birbirine çok yapışık koymayınız. Bu pozisyonda, kağıtları iki - üç noktadan tutuşturup ocağın kapağını kapalı tutarak yanmaya bırakınız. Kesinlikle parlayıcı madde (gaz, tiner vs...) dökmeyiniz!
-
Yeni baştan yakarken de aynı işlemler tatbik edilir. Tahtaların ve yarılmış odunların, şöminede yeterli alt yapıyı oluşturması önemlidir. Odunları yerleştirirken, inceden kalına doğru yerleştiriniz. Altta kor azalınca, tahta veya ince odun takviye edip üstüne 10-15 cm kalınlığında odun koyarak yakmaya devam ediniz. Kül tablası dolunca boşaltınız. Eğer çok dolu olursa, alttan hava alımı azalır ve yanma yavaşlar.
-
Meşe odunu, kalori açısından en verimli olanıdır. Odunların 40 - 50 cm. boyunda olması uygundur. Islak odunlar, camda islenmeye neden olur ve koku yaparak ısı verimini olumsuz etkiler.
-
Birinci ve ikinci yakımlarda, yeni boruların ve boyaların yanmasından dolayı (ilk üç gün) muhtelif kokular ve duman oluşabilir. Bu, normal bir durumdur. Camları açarak mekanı havalandırınız.
-
Şömineniz, yanmaya alıştıktan sonra (üç veya dört günlük yakımdan sonra) yine ocağın kapasitesine göre odunları iki alta, iki üste gelecek şekilde çapraz olarak koyunuz ve YAKMA-ISI ALMA işlemini sürdürünüz.