Hazne içinde yanma reaksiyonu başladıktan sonra bu reaksiyonu devam ettirecek olan gerekli hava girişi hazne dizaynına göre alt odunluk bölümünden ve kapak cam arasından olur. Yanma şiddeti haznenin hava ve duman klapeleri ayarları ile istenilen ölçüde kontrol edilir
'Neden kapalı hazne?" bölümünde açıklanan sebeplerle hazne içindeki ısı yüksek derecelere ulaşır. Yaklaşık olarak ilk ateşin yakılmasından 30-40 dakika içinde alevlerin yaydığı radiant enerji hazne cidarları tarafından emilerek dış tarafa transfer edilir yani, hazne gövdesinden ısı yayılmaya başlar. Hazne etrafındaki hava ısınmaya başlayarak hafifler ve yukarı doğru hareketlenir. Teknik olarak hazne montajı sırasında etrafındaki havanın kolay ve doğal sirkülasyon yapabilmesine dikkat edilir.
Hazneden yayılan ısının kaybedilmemesi için izolasyon son derece önemlidir. Bu sebeple, hazne arkasını da kapsayan üst bölümde "ısı odası" oluşturulur- Bu bölümde 400°C kadar dayanıklı özel izolasyon panelleri ve malzemeleri kullanılır.
Şömine dış giydirme modeline göre, subasmanı seviyesinden odunluk veya soğuk hava menfezi aracılığı ile sirkülasyon sağlanır. Hazneden yayılan ısı ile birlikte yukarı doğru hareket eden hava. Doğal olarak alt taraftan soğuk hava girişini ve sirkülasyonu başlatır. Bu sirkülasyonu tamamlayan bolüm, ısı odasının üst kısmındaki sıcak hava çıkış menfezidir. Hazne kapasitesi, odun kalitesi ve yakma alışkanlığına göre, evin içinde hiçbir ilave sisteme gerek duymadan tamamen doğal bir hava sirkülasyonu sağlanmış olur. Isıtılan hava ile duman bacası tamamen birbirinden ayrı ve yalıtılmış olduğu için % 100 güvenlidir.